Skrzyp polny

skrzyp polny

Suszone ziele skrzypu

200g – 6,83 zł 500g – 15,42 zł Kup na Allegro

ziele skrzypu polnego zawiera flawonoidy, saponiny, kwasy organiczne, fitosterol, alkaloidy i bardzo dużo soli mineralnych a zwłaszcza rozpuszczalnej w wodzie krzemionki. Zarówno odwar jak i gnojówka z niego skutecznie zapobiegają chorobom grzybowym, a nawet je zwalczają, są też skuteczne w ochronie przed przędziorkami i innymi roztoczami oraz wgryzką szczypiorką.

Skrzyp polny

Zbiór: przez cały okres wegetacji, najlepiej czerwiec-lipiec, nadziemne części rośliny bez brunatnej części i korzeni, można użyć 200g ziela suszonego.

 

Uwaga!  Podczas zbioru rośliny musimy uważać, aby nie pomylić skrzypu polnego z innymi gatunkami skrzypu, zwłaszcza z trującym skrzypem błotnym, który wytwarza pędy płonne z umieszczonymi na szczycie pędami zarodnikonośnymi. Wygląda tak:

skrzyp błotny

PROBLEM

PREPARAT

STOSOWANIE

mączniak prawdziwy,   choroby wywoływane przez grzyby glebowe

Gnojówka 1:5

opryskiwać rośliny i   glebę przez cały okres wegetacji co trzy tygodnie przez trzy dni, w czasie   słonecznych dni przed południem

wzmocnienie roślin,   uzdrawienie gleby

Gnojówka 1:4

podlewać rośliny i   glebę kilkakrotnie w okresie wegetacji

przędziorki,   miseczniki, tarczniki, mszyce

Gnojówka fermentująca (4-5 dniowa)

opryskiwać rośliny w   czasie słonecznych dni przed południem

zaprawienie korzeni   kapusty w mieszaninie z gliną

Wywar 1:5 (proporcje jak dla wyciągu)

maczać korzenie   kapusty przeciwko kile kapusty w razie potrzeby

mączniak prawdziwy i   rzekomy, rdze, parch jabłoni, kędzierzawość liści brzoskwini, zaraza   ziemniaczana, septorioza pomidora

Wywar 1:4

opryskiwać glebę i   rośliny kilkakrotnie co 2-3 tygodnie

szara pleśń

Wywar 1:3

opryskiwać rośliny co   trzy tygodnie przez trzy dni przed południem

mszyce

Wyciąg nierozcieńczony   (1kg świeżego lub 200g suchego ziela na 10l wody na   12h)

opryskiwać rośliny w   razie potrzeby

wzmocnienie roślin   (zobacz wywar 1:4)

Wyciąg 1:5

opryskiwać rośliny   kilkakrotnie w okresie wegetacji

uodpornienie roślin na   mączniaki, zgnilizny, rdze, parch, kędzierzawość liści brzoskwini, zarazę   ziemniaczaną na pomidorach

Napar 1:4

opryskiwać rośliny i   glebę od końca marca do października co 2 tygodnie, zwłaszcza w wilgotne lata

mszyce, misecznik i   tarczniki

Napar 1:5 (1kg świeżego skrzypu i 0,5kg wrotyczu lub 200g suszu)

opryskiwać rośliny po   pojawieniu się szkodników

 

Inne zioła suszone dostępne w naszej ofercie