data: 2017.08.30

MC CALCIUM 

płynny wapniowy nawóz dolistny z serii MC produkcji Biodevas. 

KUP

1l – 45,54 zł 

5l – 216,92 zł

Składniki mineralne produktów z serii MC to chylaty aminokwasowe, których aminokwas pozyskiwany jest z materii roślinnej bez użycia czynników chemicznych. Gwarantuje to zachowanie naturalnej struktury i aktywności biologicznej tego składnika. Nawozy na bazie chylatów aminokwasowych mają najwyższą przyswajalność spośród występujących na rynku nawozów mikroelementowych. Dzięki połączeniu z małą cząsteczką aminokwasu pierwiastki są swobodnie transportowane przez ksylem, floem oraz między organami (np. z liści do owoców) i błyskawicznie pobierane (2 – 4 h), nie pozostawiając jednocześnie osadów na liściach. Wielkość molekuł ma istotne znacznie dla ich absorpcji przez liście, im mniejsze tym łatwiej i szybciej są pobierane przez komórki roślinne. Niewielka cząstka jest również mniej fitotoksyczna dla roślin. Chelatowane związki są stabilne w szerokim zakresie temperatur i odczynów pH. Nie wchodzą również w reakcje chemiczne z innymi związkami co umożliwia mieszanie z innymi preparatami.

Produkty z serii MC zawierają również naturalny krzem (Si), w postaci ekstraktu roślinnego z pokrzywy i skrzypu polnego, zapewniając skuteczne przyswojenie go przez liście i owoce. Krzem odgrywa bardzo ważną rolę w poprawie mechanicznych właściwości tkanek roślinnych, dzięki czemu roślina staje się odporniejsza na ataki patogenów chorobotwórczych czy szkodników. Właściwe zaopatrzenie rośliny w krzem skutkuje wzmocnieniem ścian komórkowych, a co za tym idzie:

– większą wytrzymałością mechaniczną owoców (poprawa jędrności, zapobieganie pękaniu),

– większą odpornością na choroby grzybowe,

– mniejszą wrażliwością na suszę, ochłodzenia i przymrozki,

– lepszym odżywieniem dzięki wzmożonej fotosyntezie,

– obfitymi i lepszymi jakościowo plonami z wysoką jakością przechowalniczą. 

MC Calcium – wapń w formie chelatu z aminokwasem (prolina) oraz dodatkiem naturalnego krzemu. Nawóz ten został opracowany w celu ujednolicenia rozprowadzenia wapnia w komórkach roślinnych. Jest przeznaczony do odżywiania roślin w warunkach stresowych oraz mających trudności w pobieraniu wapnia z gleby i przy wystąpieniu jego niedoborów. Pomaga ograniczyć występowanie chorób fizjologicznych takich jak gorzka plamistość podskórna (jabłoń, grusza), sucha zgnilizna wierzchołkowa (pomidor, papryka), zamieranie brzegów liści, tipburn (warzywa kapustne, sałata). MC Calcium ogranicza także pękanie owoców przed zbiorem (wiśnia, czereśnia), poprawia jędrność i jakość owoców miękkich (truskawka, malina, porzeczka).

ZALETY MC CALCIUM

100% naturalny, otrzymany bez żadnego składnika syntetycznego.

– Nawóz wytwarzany zgodnie z najbardziej rygorystycznymi normami bezpieczeństwa żywnościowego (certyfikat ISO 22000) – gwarancja pełnego bezpieczeństwa stosowania.

100% biodostępności dzięki połączeniu z cząsteczką organiczną.

– Szybkie wchłanianie (2 – 4 h po aplikacji) bez pozostawienia osadu na powierzchni.

– Poprawia strukturę ściany komórkowej wzmacniając ją.

– Zapobiega pękaniu owoców.

– Przedłuża trwałość przechowalniczą.

– Poprawia jakość włókien.

– Podnosi zawartość suchej masy.

– Nie zmienia pH roztworu.

– Można go łączyć w zabiegu z innymi produktami.

– Całkowity brak toksyczności produktu pozwala na jednoczesną introdukcję owadów pożytecznych w zintegrowanej ochronie biologicznej.

– Brak okresu prewencji i karencji.

– Po jego użyciu w roślinach nie ma pozostałości.

– Produkt jest nie tylko biodegradowalny, ale również podnosi jakość gleby i sprzyja rozwojowi organizmów pożytecznych dla roślin (biedronki, owady zapylające…). Nie istnieje żadne ryzyko środowiskowe związane z częstym stosowanie produktów Biodevas.

Stosowanie MC CALCIUM 

Nawóz nie wchodzi w reakcję z innymi związkami, np. z siarczanem magnezu, więc można łączyć je w jednym zabiegu, bez obawy, że powstanie gips.

Rozcieńczenie w maksymalnie 200 – 400 litrach wody na ha.

Aplikacja przez oprysk dolistny lub zasilanie kropelkowe:

Warzywa: 1 – 2 l/ha (stężenie 0,5 – 1%)

Zboża: 1 – 2 l/ha (stężenie 0,5 – 1%)

Sadownictwo: 2 – 4 l/ha (stężenie 1 – 2%)

Owoce miękkie (maliny, truskawki, porzeczki): 1 l/ha (stężenie 0,5 %)

Zaleca się stosowanie produktów w normalnych warunkach temperaturowych (od 12°C do 24°C). Zalecanie ciśnienie oprysku: 2-4,5 bar (zbyt wysokie ciśnienie cieczy roboczej może obniżać efektywność działania produktu).

Skład:  wyciągi z roślin aromatycznych; gwarantowana zawartość wapnia (Ca) – 6% i naturalnego krzemu (Si) – 0,2%

Certyfikat ISO 22000 gwarantuje bezpieczeństwo żywnościowe i zgodność z normami wszystkich produktów pochodzących z laboratorium producenta.

Dopuszczony do produkcji w rolnictwie ekologicznym na podstawie Rozporządzenia Komisji ( WE) nr 889/2008 art.3, ust.1.

Na stronie obowiązuje zakaz kopiowania całości lub fragmentów tekstu i obrazów bez zgody autora. Zakaz ustalono zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Dz. U. z dnia 23 lutego 1994 r.